Følger af for tidlig fødsel – tvillinger kan drage fordel af hinanden

55% af tvillinger fødes for tidligt og kan derfor have forskellige organer, som ikke er færdigudviklede. Typisk drejer det sig om umodne lunger, fordøjelsessystem og immunsystem. Derfor har børnene brug for særlig støtte og overvågning i form af f.eks. sondemad, støtte til vejrtrækningen, kuvøse for at holde temperaturen og medicin mod infektionssygdomme. Dertil er kængurometoden velegnet til at etablere forældre-barn kontakt og styrke barnets immuneforsvar.

Nervesystem og sanseapparat er også umodent ved en for tidlig fødsel. Ved meget for tidlig fødsel betyder det, at barnet er hypersensitivt og derved stresses meget nemt. Det tåler dårligt den smertefulde behandling. De basale sanser stimuleres og udvikles ikke optimalt, når barnet opholder sig de sidste måneder uden for livmoderen, og lejring samt håndtering af barnet kan forårsage asymmetri, klemte nerver og forskubbede knogler. Derfor har flere af landets neonatalafdelinger tilknyttet ergo- eller fysioterapeuter, der kan forebygge følger af disse forhold.

Foreløbige forskningsresultater viser, at det kan være en fordele for tidligt fødte flerlinger at få mulighed for at ligge sammen i samme vugge/kuvøse; det fremmer deres fysiologiske stabilitet, mindsker deres stressniveau og virker sandsynligvis også fremmende for amningen. Der er sporadiske beviser for, at flerlinger falder bedre til ro efter en amning/madning, hvis de lægges sammen.

Det kan være fordelagtigt, at begge børn udskrives samtidig, selvom de bliver klar til udskrivning på forskellige tidspunkter. Hvis det ene barn udskrives før det andet, kan der opstå forskelle i moderens tilknytning til flerlingerne, således, at hun måske føler sig tættere knyttet til det barn, hun får med hjem først.

Oprindelig skrevet i samarbejde med Jonna Jepsen.

Dette indlæg blev udgivet i Baby og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar