Flerlingefødsler i Danmark

Hver ca. 45. fødsel i Danmark er en tvillingfødsel. På verdensplan regner man med, at der er 146 mio. tvillinger (73 mio. sæt).

Antallet af tvillingeundfangelser er sandsynligvis større end antallet af tvillingefødsler. Dette skyldes, at en del tvillingegravide mister det ene barnet i løbet af graviditetens første trimester; Nogle abortere og andre opdager aldrig, at der oprindelig har været to fostre, fordi det foster, som går tabt, genoptages af kvindes krop. Det præcise antal af sådanne “forsvundne tvillinger” kendes ikke.

1/3 af samtlige tvillingefødsler er enæggede, 1/3 er tveæggede af samme køn og 1/3 er tveæggede af hver sit køn.

Graf 1: Flerlingefødsler i Danmark fra 1911-2005. Kilde: Danmarks Statistik.

Graf 2: Fødsler og flerlingefødsler i procent i Danmark fra 1974-2005. Kilde: Danmarks Statistik.

Ovenstående graf 2 viser antallet af fødsler i Danmark fra 1974-2005 og antallet af flerlingefødsler i procent.

På graf 2 kan man se at antallet af flerlingefødsler i procent fra omkring 1991 og frem til i dag, har været stærkt stigende. Tallet er mere end fordoblet, samtidig med at fødselstallet har været nogenlunde konstant.

  • I 2001 var 2,2% af alle fødsler flerlingefødsler. Ved nogle fødtes tvillinger (2740 børn blev født som tvillinger), ved andre trillinger (60 børn). Sidst der blev født firlinger i Danmark var i 2005, hvor der blev født 1 sæt firlinger.
  • Trods at flerlingebørn udgør knap 5% af en årgang, får de ikke samme rettigheder, som resten af børnene – nemlig lige ret til barselstid med deres forældre. Flerlingefamilier i Danmark får som de eneste i Skandinavien kun én barsel, uanset om der kommer 2 eller 3 børn på én gang! Forlænget barselstid til fordeling blandt forældrene, som de selv ønsker, bør være en ret for børn der skal deles om én barsel.
  • Cirka hvert 5. år eller mindre fødes der 1 sæt siamesiske tvillinger i Danmark – sandsynligheden er altså ca. 0,02%. Siamesiske tvillinger er enæggede tvillinger, der sidder sammen.
Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar