Fertilitetsbehandling indebærer stort ønske om at få tvillinger

Barnløse par i fertilitetsbehandling har et stort ønske om at få mere end ét barn, og for mange indebærer det et ønske om, at en graviditet vil medføre tvillinger.

Ca. 60% af danske par i fertilitetbehandling ønsker sig tvillinger, hvorimod ca.40% “kun” ønsker sig ét barn ad gangen. Hvor længe man har været i fertilitetsbehandling lader ikke til at gøre en forskel. Men der er visse forskelle på mænd og kvinders holdning til spørgsmålet om tvillinger.

75% af par i fertilitetsbehandling er enige om, at ønske sig tvillinger. Af de 25%, hvor den ene ønsker sig tvillinger og den anden ikke gør, er det især kvinden, der er positivt indstillet overfor at få tvillinger. Mænd og kvinder med forskellig holdning til spørgsmålet om tvillinger, vil formodentlig også opleve at have forskellige reaktion på en evt. nyhed om, at de skal have tvillinger.

Her kan du se de primære begrundelser som knap 600 danske fertilitetsbehandlede par gav for hhv. at ønske sig og ikke ønske sig tvillinger:

Begrundelser for at ønske sig tvillinger Andel
Jeg vil sikre mig, at mine børn får søskende 23%
Jeg er positivt indstillet overfor at have tvillinger 23%
Jeg ønsker så få IVF behandlinger som muligt 19%
Min alder har betydning 12%
Tvillinger har meget glæde af hinanden 7%
I ønsker så få graviditeter som muligt 2%
Jeg kan/vil ikke betale for et barn mere på en privat klinik 2%
Jeg ønsker så få fødsler som muligt 1%
Begrundelser for ikke at ønske sig tvillinger Andel
Tvillinger indebærer en risiko for fostrene 24%
Tvillinger indebærer en risiko for moderen 18%
En tvillingegraviditet kan være vanskeligere 11%
I ønsker at opleve flere graviditeter 8%
Tvillinger ville gøre det for svært, at få vores hverdag til at hænge sammen 6%
Tvillinger ville give problemer for vores parforhold 4%
Jeg er af medicinske årsager blevet anbefalet ikke at få tvillinger 4%
Det vil være for sært at have tvillinger, med mit nuværende arbejde 3%
Jeg ønsker at føde mere end en gang 1%
Det er for dyrt at have tvillinger 1%

I forhold til mænd og kvinders besvarelser, var der visse interessante forskelle. Der var. f.eks. flere mænd end kvinder, som fremhævede risiko for kvinden som en faktor (26% mod 7%) og flere mænd, som fremhævede risiko for parforholdet end kvinder (8% mod 1%). Kvinderne var derimod oftere optaget af risiko for fosterene end mændene var (35% mod 15%)

Der er desværre ingen undersøgelser, der sammenligner mænd og kvinders reaktion på, at få nyheden om, at de skal have tvillinger. Men det er meget sandsynligt, at der vil være forskelle knyttet til disse forskelle.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar