Fagfolk tager fejl af enæggede og tveæggede

Det er ikke altid til at vide, om tvillinger er enæggede eller tveæggede, desværre lader det til, at en del tvillingeforældre fejlinformeres om deres tvilllingers zygocitet. Zygot betyder æg, og zygocitet henviser til om tvillingerne er enæggede (monozygote) eller tveæggede (dizygote).

En undersøgelse fra 2004 blandt medlemmer af The American College of Obstetricians and Gynaecologist fandt, at 81% af lægerne mente, at tvillinger, der have hver sin moderkage altid var tveæggede. Faktuelt er det sådan, at omkring 25% af enæggede tvillinger har:

  • 2 ydre fosterhinder (di-choriske)
  • 2 indre fosterhinder (di-amniotiske)
  • 2 moderkager (kan ligne én moderkage)

– præcis som de tvæggede altid har. Nogle gange kan moderkagerne sætte sig så tæt på hinanden i livmoderen, at de vokser sammen og ligner én.

En ny engelsk undersøgelse viser nu, at knap 15% af tvillingeforældre kan være fejloplyst om deres tvillingers zygocitet: Forskerne interviewede 1.302 forældre til tvillinger af samme køn, som af læger havde fået oplyst deres tvillingers zygocitet. Baseret på forældrenes spørgeskemaer og DNA-analyse, når disse var tilgængelige, klassificerede forskerne 651 af tvillingerne som enæggede og 621 som tveæggede. For 30 par, var der ikke tilstrækkelige oplysninger til at afgøre tvillingetypen. På basis af disse oplysninger konkluderede forskerne, at forældre til 14,7% af tvillingerne (191 tvillingepar) var blevet fejlinformeret om deres spædbørns tvillingetype: 179 forældre til enæggede havde fejlagtigt fået at vide, at deres tvillinger var tveæggede og 12 forældre til tveæggede, havde fejlagtigt fået at vide, at deres var enæggede.

Det er ikke til at vide, om den samme grad af fejlinformation af tvillingeforældre forekommer i Danmark. Men det er under alle omstændigheder en god idé selv at have kendskab til, hvad der kan og hvad der ikke kan siges på basis af tvillingernes betingelser i foster tilværelsen.

Dette indlæg blev udgivet i Baby og tagget , , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar