Fælles måltider er svært med små tvillinger

Alle steder hører man, at hele familien bør spise sammen. I mange tvillingefamilier kan det dog være en lidt idealistisk drøm det første års tid.

Realiteten er ofte, at måltiderne bliver ret stressede; når far er på arbejde i løbet af dagen, skal mor fodre to (måske 3) børn samtidig med, at hun selv får spist. For nogle lykkes det, andre må sande, at mor og børn bliver nødt til at spise forskudt af hinanden.

Noget af stressen kan afhjælpes ved at bruge samme ske til begge børn, så kan du give dem maden hurtigere (giv dem hver sin skål, så du kan se hvor meget, de hver især spiser). For lidt større børn, kan det hjælpe, at lade børnene selv spise frem for at blive madet (trods griseriet), så får den/de voksne tid til selv at spise (du kan med fordel lægge afdækningsplast under børnene, som du så let kan rulle sammen og smide ud bagefter).

Ved aftenmåltidet er der ligeledes ofte stress på. I mange tvillingefamilier spiser først børnene, hvorefter mor og far måske også må skiftes til at spise, fordi det er blevet “ulvetime” og børnene på dette tidspunkt er ekstra pyldrede. I andre tvillingefamilier fungerer det bedst, at børnene spiser tidligt og mor og far venter med at spise til børnene sover, så de får lidt voksentid omkring et måltid.

Uanset hvordan man får det til at fungere, er det helt normal hverdag for mange tvillingefamilier, at måltiderne ikke er familiens hyggestund – i hvert fald ikke det første års tid. Det kan være rart at tænke på , når man måske stræber efter, at gøre måltiderne til familiens samlingspunkt. Det skal nok komme. Det første årstid er det dog det praktiske frem for hyggen, der dominerer måltiderne.

Det kan være en hjælp at lave mad til to dage ad gangen, så man hver anden dag har nem mad. Der findes også internetbutikker, som leverer opskrift og medfølgende ingredienser til nem mad, der kan laves på kort tid.

Dette indlæg blev udgivet i Familien og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar