En ud af 8 graviditeter starter som en tvillingegraviditet

Nyere undersøgelser viser, at der undfanges langt flere tvillinger end hidtil antaget. Dette skyldes, at mange tvillingegraviditeter ender med fødslen af ét barn. Medtvillingen aborteres i løbet af første trimester og fostret absorberes af moderens krop. Ofte opdrager moderen derfor slet ikke, at hun oprindelig var gravid med tvillinger. I nogle tilfælde rapporteres der om, at moderen oplever en spontan abort og så tror hun, at hun ikke længere er gravid. Senere mærker hun så alligevel pludseligt liv (i de tilfælde, hvor den spontane abort ikke opfølges af en udskrabning).

Disse tvillingeundfangelser, der ender med fødsel af ét barn, kaldes “forsvunden tvillings syndrom”. Eftersom mange kvinder ikke opdager, at de har haft “forsvunden tvillings syndrom”, er det naturligvis vanskeligt, at sige noget præcist om, hvor hyppigt det forekommer. Meldinger fra forskellige sygehuse i udlandet, hvor tvillingegravide får hyppige ultralydsundersøgelser svinger fra 0 forekomster til 78% af alle tvillingegraviditeter.

Generelt er der i dag enighed om, at cirka 1 ud af 8 graviditeter starter som en tvillingegraviditet og at der er 6 “enlige tvillinger” for hvert levendefødte tvillingepar.
Mange børn har altså oprindelig været tvillinger og mange forældre har oprindelig været tvillingeforældre – uden at vide det.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar