Eksisterende holdninger til tvillinger og skoleplacering

De eksisterende undersøgelse af holdningen til spørgsmålet om tvillinger og skolestart peger på, at skoler og forældre i vid udstrækning har forskellige præferencer i forhold til adskillelse, således lader skoler i langt højere grad end forældre til at foretrække hver sin klasse. Spørgsmålet om tvillingers skoleplacering kan således bringe tvillingeforældre i konflikt med skolen.

Følgende begrundelser for at placere tvillinger i hver sin klasse nævnes i de eksisterende undersøgelser af forældre og skolelæreres holdninger:

 • Styrkelse af tvillingernes individuelle identitet
 • Styrker deres individuelle venskaber og sociale færdigheder
 • Styrker deres sproglige udvikling
 • Minimerer indbyrdes afhængighed
 • Forhindre dominans / at de begrænser hinanden
 • Forhindre negativ konkurrence
 • Forhindrer forstyrrende adfærd
 • Tager bedre hensyn til deres evt. evnemæssige forskelle

Følgende begrundelser for at placere tvillinger i samme klasse nævnes i de eksisterende undersøgelser af forældre og skolelæreres holdninger:

 • Give hinanden støtte
 • Sikre samme undervisningsmæssige muligheder og erfaringer
 • Har glæde af deres tvillingeskab og trives i det
 • For at undgå ”distress” ved placering i hver sin klasse
 • Undgå at placering i hver sin klasse går ud over deres læring

Det er værd at bemærke, at begrundelserne for at sætte tvillinger i hver sin klasse er mere forskelligartede, hvorimod begrundelserne for samme klasse primært centrerer sig omkring tvillingernes følelsesmæssige bånd.

Tvillingers egne holdninger til at gå i hhv. hver sin eller samme klasse er kun blevet klarlagt i to undersøgelser. Her fandt begge, at majoriteten af tvillinger foretrak, at gå i samme klasse.

I en eller anden udstrækning er der i den vestlige verden opstået en forestilling om, at tvillingeskabet er en risikofaktor i det enkelte barns udvikling og at skoleplacering kan være den intervention, der sikre tvillinger en sund individuel udvikling. Enhver intervention må nødvendigvis være gavnlig og ikke skadelig for det enkelte barns udvikling. Desværre er der ingen evidens for, at der er de fordele ved hver sin klasse, som holdningerne afspejler, og spørgsmålet om tvillingeskabet som en evt. ressource i forbindelse med skolestart lader primært til at fokusere på et følelsesmæssige bånd – mon ikke der er andre ressourcer også i forhold til deres individuelle identitet?

Dette indlæg blev udgivet i Skolebarn og tagget , , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar