Det ammende barns vækstspring

Omkring 5.-6. uge og igen omkring 3. måneders tager børnene et såkaldt vækstspring. Børnene ammer meget hyppigt for at få mælkeproduktionen sat i vejret, så den passer til det øgede behov.

I de 1-3 dage, det varer, kan du i bogstaveligste forstand sidde hele aftenen og amme. Det kan være ret hårdt både fysisk og psykisk, men hvis du i supplerer med flaske, risikerer du at hindre din mælkeproduktion i at tilpasse sig dine tvillingers øgede behov. Det bedste råd er, at tage én dag af gangen, pludselig er det ikke længere så hårdt at amme to.

Nogle tvillingemødre oplever, at tvillinger har flere vækstspring eller at vækstspringene indebærer amning i døgndrift. Det skyldes måske, at tvillinger jo skal forøge mælkeproduktionen dobbelt så meget som et enkelt barn.

Vækstspring er ofte kilde til kriser i ammeforløbet, især fordi mange (op mod 40%) af ammende mødre med enkeltfødte børn bliver i tvivl om, hvorvidt de har mælk nok. Det er mindre end 1 kvinde under af 10.000, der ikke har mælk nok – selvom 40 ud af 100 tror, at de ikke har det. Udenlandske undersøgelser peger på, at flere tvillingemødre end enlinge-mødre opgiver amingen. Så hold ud, når dine tvillinger gennemgår deres vækstspring. Prøv at fokisere på alle de fordele, der er ved at amme og giv ikke op.

Prøv evt. at lave en aftale med Jeres netværk om, at I kan ringe, når vækstspringene kommer og så stiller de op med aftensmad og sørger for at forkælde dig lidt.

Vær opmærksom på, at de vækstkurver som læger og sundhedsplejersker bruger i dag passer dårligt til brystbørn, hvilket kan være med til at skabe forvirring omkring, hvorvidt mælken nu giver barnet præcis den næring, det har brug for. Derudover skal du huske at regne i “reguleret alder”, hvis dine børn er for tidligt fødte.

Dette indlæg blev udgivet i Baby og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.