Svært ved at dele mor

Du er ikke min bror, du er kun en fætter… Min mor! Gå væk med dig!

Tvillinger kan have svært ved at acceptere, at de skal deles om mor/far, men når man er tvilling er dét et livsvilkår fra fødslen af for begge børn.

Nogle gange kan vi sidde og putte med det ene barn, og pludselig finder vi os i det dilemma, at medtvillingen vil være med, men det vil ham/hende, som vi putter med ikke have – eller begge vil have mor/ for sig selv!

Det kan være dybt smertefuldt at blive afvist af både mor/far og medtvilling, og når det gælder behovet for at nusse med sin mor/far, så hjælper det ikke, at få at vide, at man skal vente tur.

Prøv i stedet at fastholde, at de man altid er velkommen til at bryde ind i fællesskabet og være med, men at man ikke må afbryde og “ødelægge” det eller skubbe hinanden væk.

Hvis behovet for alenetid med mor er større, må man aftale individuelle “dates” med hvert enkelt barn, så de ikke stå udenfor og betragter at mor/far og medtvilling har noget, jeg ikke kan være med i.

I stedet for at prøve at følge dine børns aktiviteter og være der, hvor de er, med de vanskeligheder det afføder, når de vil forskellige ting og mor/far kun kan være ét sted ad gangen, så prøv at se dig selv som et samlende centrum for de aktiviteter, som I laver sammen.

Husk på, at der er fordele og ulemper ved alt – også ved at være tvilling. Nok skal de deles om mor og far, men de får samtidig muligheden for at lære, at kærlighed ikke er en afmålt ressource, men en uendelige kilde.

Dette indlæg blev udgivet i Tumling og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar